Organizaţii partenere:
Partner organisation logos
Finanţat de un grant oferit de RB Pharmaceuticals Ltd, o filială a Indivior PLC

Interviul motivaţional


Interviul motivaţional este o formă de consiliere care vă ajută să vă motivaţi în vederea îmbunătăţirii vieţii dvs., elaborând obiective, planuri şi modificări ale comportamentului dvs. Din anul 2005, un program, numit KISS ("Self-determined reduction of substance use" – [Kompetenz im Selbstbestimmten Substanzkonsum] [Reducerea auto-motivată a consumului de substanţe]), a utilizat aceste tehnici în Germania, Austria şi Elveţia. În cadrul KISS, specialişti instruiţi în domeniul adicţiilor vizează să confere mai multă putere consumatorilor de droguri ce depun eforturi pentru a se abţine complet, pentru ca aceştia să utilizeze mai puţin droguri legale sau ilegale. Pe durata a 12 sesiuni săptămânale individuale sau de grup, se acoperă teme precum păstrarea unui jurnal al consumului, stabilirea unor obiective săptămânale şi identificarea şi gestionarea situaţiilor cu risc înalt. S-a demonstrat că programul KISS ajută persoanele dependente de droguri să reducă cu succes consumul de droguri şi să îşi îmbunătăţească vieţile. Programe similare pot exista în zona în care locuiţi. În cazul în care sunteţi interesat(ă) de acest tip de suport, ar trebui să discutaţi despre aceasta cu medicul dvs.

Terapia cognitiv-comportamentală


Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) se concentrează pe identificarea mecanismelor ce vă determină să consumaţi droguri şi pe deprinderea modului în care le puteţi evita. De asemenea, vă învaţă competenţe de adaptare şi rezolvare de probleme, pentru a vă ajuta să nu mai consumaţi droguri. S-a demonstrat că TCC ajută oamenii să îşi controleze deprinderea de a consuma droguri sau chiar să devină abstinenţi. În cazul în care sunteţi interesat(ă) să participaţi în TCC, ar trebui să discutaţi despre aceasta cu medicul dvs.

Tratamentul nemedicamentos

Man interested in medication-free heroin treatment

În cazul în care sunteţi hotărât(ă) să vă opriţi rapid din utilizarea drogurilor sau preferaţi să nu luaţi niciun medicament care să vă sprijine tratamentul, atunci se poate să vă doriţi să urmaţi calea unui tratament nemedicamentos.

Acest lucru nu funcţionează întotdeauna după principiul „dintr-odată şi fără suport”, întrucât există o varietate de opţiuni disponibile care să vă ajute să gestionaţi sevrajul şi nevoia imperioasă de droguri, în acelaşi timp sprijinindu-vă în atingerea obiectivului dvs. de a rămâne „curat(ă)”. S-a demonstrat că şedinţele de consiliere deţin un loc important în cazul unei abstinenţe reuşite, iar psihiatrii utilizează, de asemenea, o mare varietate de terapii, precum interviul motivaţional sau terapia cognitiv-comportamentală. De asemenea, puteţi obţine suportul altor persoane, prin intermediul programelor în 12 paşi, precum Narcoticii Anonimi. Nu este nevoie să alegeţi doar una dintre aceste opţiuni. Multe persoane primesc sprijin din mai multe părţi în acelaşi timp.

Reabilitare
Programele de reabilitare în condiţii de spitalizare sunt o opţiune dacă puteţi să vă retrageţi din viaţa de zi cu zi pentru un timp. De obicei, acestea oferă o locaţie retrasă de viaţa cotidiană, unde se oferă suportul şi unde vă puteţi concentra asupra redobândirii controlului vieţii dvs. Pe de altă parte, pot să aibe şi o abordare care se bazează pe reguli, cu toleranţă zero faţă de utilizarea oricărui medicament, fapt care poate surprinde în mod neplăcut unele persoane. Programele durează de la câteva luni la mai mult de un an, astfel încât listele de aşteptare pot fi lungi şi costurile mari.

Tratament psiho-social în regim ambulatoriu
De obicei, consilierea nu este oferită drept un tratament de sine stătător, însă s-a demonstrat că deţine un loc foarte important în cazul unei abstinenţe reuşite. În unele condiţii speciale, psihiatrii utilizează, de asemenea, o varietate de terapii, precum interviul motivaţional sau terapia cognitiv-comportamentală. În cadrul unor servicii de tratament tradiţional, pot oferi, de asemenea, psihanaliză sau alte tipuri clasice de psihoterapie.

Dezintoxicarea naturală
Persoana care parcurge o „dezintoxicare naturală” nu este pur şi simplu lăsată de una singură să facă faţă nevoii imperioase de droguri. În funcţie de unitate, se pot oferi acupunctură sau masaj pentru a trata simptomele sevrajului. De asemenea, se pot folosi homeopatia, naturopatia, asistenţa nutriţionistă sau de origine estică. Până acum, aceste metode nu au fost testate clinic, astfel încât nu există dovezi că ar avea succes în obţinerea unor rezultate. Totuşi, cercetările au demonstrat faptul că, în general, intervenţiile pe termen scurt au rezultate mai precare pe termen lung comparativ cu tratamentele continue.

DEZINTOXICAREA NATURALĂ

Tratamentul pe bază de homeopatie/plante
Plantele, extractele şi mineralele, uneori foarte diluate, sunt utilizate pentru a ajuta organismul să elimine substanţele adictive. Simptomele de sevraj sunt în continuare resimţite, însă despre „tratamente” se spune că accelerează procesul de eliminare.

Asistenţă nutriţionistă
Abordarea nutriţionistă se bazează pe teoria conform căreia consumând exclusiv fructe şi legume în stare naturală, sucuri şi supe, organismul se va detoxifia în mod natural într-o perioadă scurtă de timp. Exerciţiul fizic şi suplimentele alimentare sunt adăugate pentru a încerca să se reducă severitatea simptomelor de sevraj.

Naturopatia
Metoda naturopatică este o ramură a abordării nutriţioniste şi se bazează pe conceptul conform căruia corpul se poate vindeca singur. Persoana se află într-un mediu sănătos (deschis, natural, suportiv), are un stil de viaţă sănătos (drumeţii, înot, plimbări în aer liber), mănâncă bine şi i se face masaj şi acupunctură.

Asistenţa de origine estică
Abordarea de origine estică reuneşte celelalte metode descrise mai sus pentru a trata corpul, mintea şi sufletul. Plantele şi extractele sunt combinate cu regimul alimentar şi exerciţiul fizic. Yoga, meditaţia şi acupunctura sunt practici frecvente, aşa cum este şi o doză sănătoasă de introspecţie.

Sfaturi legate de siguranţă
Atunci când vă opriţi din consumul de heroină/opioide, nivelul dvs. de toleranţă scade. Astfel încât atunci când încercaţi să consumaţi din nou, sunteţi expus(ă) pericolului unei supradoze. Unii oameni au murit după ce şi-au pierdut toleranţa în timp ce se aflau pe durata tratamentului nemedicamentos şi apoi au început să consume din nou, încercând să îşi administreze doza anterioară de heroină. De fapt, chiar şi doze mai mici au fost fatale după ce s-a pierdut toleranţa. În cazul în care depuneţi eforturi să vă menţineţi abstinenţa, s-ar putea să fie mai sigur să vorbiţi cu medicul dvs. despre eventualitatea de a începe administrarea unui medicament, fie că este pentru susţinere or pentru prevenirea recidivei.

Sfaturi legate de reuşită
Indiferent de opţiunea pe care o alegeţi, cel mai bine este ca întotdeauna să discutaţi opţiunile cu medicul sau cu consilierul dvs. pentru a concepe tratamentul care este cel mai bun pentru dvs. Reţineţi că dependenţa de heroină/opioide este o afecţiune cronică recurentă şi recăderile sunt frecvente, în mod special când se încearcă renunţarea la opioide fără suport medicamentos. De fapt, cercetările arată că probabilitatea ca pacienţii care primesc tratament medicamentos să nu mai abuzeze de droguri şi să respecte tratamentul este mult mai mare.