Organizaţii partenere:
Partner organisation logos
Finanţat de un grant oferit de RB Pharmaceuticals Ltd, o filială a Indivior PLC

Interviul motivaţional


Interviul motivaţional este o formă de consiliere care vă ajută să vă motivaţi în vederea îmbunătăţirii vieţii dvs., elaborând obiective, planuri şi modificări ale comportamentului dvs. Din anul 2005, un program, numit KISS ("Self-determined reduction of substance use" – [Kompetenz im Selbstbestimmten Substanzkonsum] [Reducerea auto-motivată a consumului de substanţe]), a utilizat aceste tehnici în Germania, Austria şi Elveţia. În cadrul KISS, specialişti instruiţi în domeniul adicţiilor vizează să confere mai multă putere consumatorilor de droguri ce depun eforturi pentru a se abţine complet, pentru ca aceştia să utilizeze mai puţin droguri legale sau ilegale. Pe durata a 12 sesiuni săptămânale individuale sau de grup, se acoperă teme precum păstrarea unui jurnal al consumului, stabilirea unor obiective săptămânale şi identificarea şi gestionarea situaţiilor cu risc înalt. S-a demonstrat că programul KISS ajută persoanele dependente de droguri să reducă cu succes consumul de droguri şi să îşi îmbunătăţească vieţile. Programe similare pot exista în zona în care locuiţi. În cazul în care sunteţi interesat(ă) de acest tip de suport, ar trebui să discutaţi despre aceasta cu medicul dvs.

Terapia cognitiv-comportamentală


Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) se concentrează pe identificarea mecanismelor ce vă determină să consumaţi droguri şi pe deprinderea modului în care le puteţi evita. De asemenea, vă învaţă competenţe de adaptare şi rezolvare de probleme, pentru a vă ajuta să nu mai consumaţi droguri. S-a demonstrat că TCC ajută oamenii să îşi controleze deprinderea de a consuma droguri sau chiar să devină abstinenţi. În cazul în care sunteţi interesat(ă) să participaţi în TCC, ar trebui să discutaţi despre aceasta cu medicul dvs.

Tratamentul medicamentos

Man in medication-assisted treatment for heroin

Ce opţiuni de Tratamentul medicamentos am?

În funcţie de obiectivele şi motivaţia dvs., tratamentul dvs. poate consta fie din dezintoxicare pe termen scurt fie din terapie de susţinere.

Dezintoxicarea este procesul de retragere medicală graduală a drogurilor de la nivelul dvs. uzual, avansând până la renunţarea completă la droguri, pe baza utilizării unor medicamente care vă ajută să gestionaţi simptomele de sevraj rezultat în urma heroinei/opioidelor şi nevoia imperioasă de droguri. Adeseori, tratamentul pe termen lung care utilizează medicaţie opioidă, prescrisă medical, este cunoscut drept terapie de susţinere. Acesta vă poate ajuta să vă controlaţi nevoia imperioasă de droguri, oferindu-vă şansa să vă angajaţi total în demersul terapeutic şi să aduceţi schimbări stilului dvs. de viaţă, fapt care vă va permite să renunţaţi complet la opioide atunci când sunteţi pregătit(ă) şi în condiţiile în care alegeţi dvs.

Care opţiune mi se potriveşte?
Acest lucru depinde de ceea ce doriţi să obţineţi de la un tratament.

Urmăriţi să întrerupeţi rapid consumul de droguri şi, în acelaşi timp, să vă analizaţi viitorul sau aţi dori ca pe termen scurt să vă opriţi repede din consumul drogurilor, chiar dacă pe termen mai lung riscurile de recidivă sunt înalte? ... atunci se poate ca dezintoxicarea să vi se potrivească.

Urmăriţi să rămâneţi abstinent(ă) după dezintoxicare şi aveţi nevoie de ajutor să vă opriţi din consumul de opioide? ... atunci se poate ca prevenţia medicamentoasă a recidivei să fie o opţiune bună.

Doriţi să nu mai consumaţi droguri ilegale şi să aduceţi schimbări pe termen lung în viaţa dvs., care să vă ajute să rămâneţi „curat(ă)” pe o durată întinsă de timp, atenuând în acelaşi timp nevoia imperioasă de droguri şi sevrajul? ... atunci se poate să preferaţi terapia de susţinere.

Medicamentele îmi vor vindeca dependenţa?
Deşi medicamentele vă pot ajuta să vă controlaţi nevoia imperioasă de droguri şi simptomele de sevraj, acestea nu vă vor vindeca dependenţa de opioide. Indiferent de tipul de tratament pe care îl alegeţi, depăşirea dependenţei va dura şi va necesita schimbări comportamentale şi ale stilului de viaţă pe termen lung.

Sfaturi legate de siguranţă
Întrucât tratamentul medicamentos implică administrarea unuia sau a mai multor medicamente, acesta se poate să nu se potrivească oricui. Dacă deja luaţi medicamente pentru o altă problemă de sănătate, atunci unele tratamente pentru dependenţa de heroină/opioide pot interacţiona cu acestea, potenţial cauzând noi probleme. De asemenea, alte circumstanţe se referă la faptul că s-ar putea ca selectarea unor opţiuni terapeutice să nu fie sigură pentru dvs. De exemplu, dacă sunteţi însărcinată sau aveţi anumite probleme cardiace, atunci unele medicamente sunt mai sigure decât altele. Sinceritatea faţă de medicul dvs. în ceea ce priveşte alte droguri pe care le puteţi lua îl va ajuta pe acesta să vă ofere cele mai bune recomandări. De asemenea, trebuie să conştientizaţi faptul că după încetarea terapiei de susţinere sau a dezintoxicării, toleranţa dvs. mai mică implică faptul că nu veţi mai putea lua aceeaşi doză de heroină/opioide pe care obişnuiaţi să o luaţi înainte de tratament – după dezintoxicare sau după încetarea terapiei de susţinere s-a întâmplat ca oamenii să îşi administreze o supradoză sau să moară.

Sfaturi legate de reuşită
Consilierea şi alte tratamente psiho-sociale, precum interviul motivaţional sau terapia cognitiv-comportamentală în combinaţie cu medicamentele oferă cele mai bune şanse pentru reuşita pe termen lung. Într-adevăr, cercetările au arătat că acele persoane care se bazează doar pe medicamente sunt mai predispuse să se reapuce de droguri decât acelea care au beneficiat şi de suport psiho-social.

De la medicul dvs. puteţi obţine mai multe informaţii despre toate aceste opţiuni.