Organizaţii partenere:
Partner organisation logos
Finanţat de un grant oferit de RB Pharmaceuticals Ltd, o filială a Indivior PLC

Interviul motivaţional


Interviul motivaţional este o formă de consiliere care vă ajută să vă motivaţi în vederea îmbunătăţirii vieţii dvs., elaborând obiective, planuri şi modificări ale comportamentului dvs. Din anul 2005, un program, numit KISS ("Self-determined reduction of substance use" – [Kompetenz im Selbstbestimmten Substanzkonsum] [Reducerea auto-motivată a consumului de substanţe]), a utilizat aceste tehnici în Germania, Austria şi Elveţia. În cadrul KISS, specialişti instruiţi în domeniul adicţiilor vizează să confere mai multă putere consumatorilor de droguri ce depun eforturi pentru a se abţine complet, pentru ca aceştia să utilizeze mai puţin droguri legale sau ilegale. Pe durata a 12 sesiuni săptămânale individuale sau de grup, se acoperă teme precum păstrarea unui jurnal al consumului, stabilirea unor obiective săptămânale şi identificarea şi gestionarea situaţiilor cu risc înalt. S-a demonstrat că programul KISS ajută persoanele dependente de droguri să reducă cu succes consumul de droguri şi să îşi îmbunătăţească vieţile. Programe similare pot exista în zona în care locuiţi. În cazul în care sunteţi interesat(ă) de acest tip de suport, ar trebui să discutaţi despre aceasta cu medicul dvs.

Terapia cognitiv-comportamentală


Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) se concentrează pe identificarea mecanismelor ce vă determină să consumaţi droguri şi pe deprinderea modului în care le puteţi evita. De asemenea, vă învaţă competenţe de adaptare şi rezolvare de probleme, pentru a vă ajuta să nu mai consumaţi droguri. S-a demonstrat că TCC ajută oamenii să îşi controleze deprinderea de a consuma droguri sau chiar să devină abstinenţi. În cazul în care sunteţi interesat(ă) să participaţi în TCC, ar trebui să discutaţi despre aceasta cu medicul dvs.

Dezintoxicarea pe termen scurt

Couple interested in heroin detox

Ce
De obicei, retragerea gestionată într-un cadru spitalicesc sau ambulatoriu (3–8 zile), care presupune trecerea de la utilizarea regulată a principalului drog care v-a creat dependenţa la renunţarea la droguri, odată cu suportul a diverse medicamente.

Cine

Persoane care doresc să întrerupă rapid consumul de droguri sau o soluţie rapidă.

Îmi place

Angajament pe termen scurt pentru un rezultat rapid.

Îmi displace

Disconfort, risc crescut de supradoză odată cu revenirea la consumul de droguri şi dovezi puţine privind beneficiile pe termen lung sau frecvenţa reuşitelor (a se vedea mai jos).

Mai multe informaţii
Dezintoxicarea este, în mod aparte, o soluţie bună, dacă doriţi să fiţi „curat(ă)” pentru o perioadă scurtă de timp. Totuşi, s-ar putea să trebuiască să vă pregătiţi pentru unele simptome de sevraj neplăcute şi pentru o nevoie imperioasă de droguri. Acestea variază în funcţie de tipul de dezintoxicare pe care îl alegeţi.


Mai multe detalii

  • Dezintoxicarea pe bază de agonişti utilizează o doză din ce în ce tot mai mică de opioid pentru a minimaliza sevrajul şi nevoia imperioasă de droguri pe cât de mult posibil.
  • Medicamentele simptomatice pot ajuta la atenuarea unora dintre simptomele de sevraj, dacă doriţi să evitaţi administrarea de opioide, deşi este posibil să resimţiţi nevoia imperioasă de droguri în continuare.

Alături de oricare dintre medicamente, suportul psiho-social vă va creşte în mod semnificativ şansele de a finaliza tratamentul. De asemenea, cercetările arată că este mai probabil ca pacienţii care urmează dezintoxicarea şi care au parte şi de consiliere sau tratament psiho-social (de exemplu, interviul motivaţional or terapia cognitiv-comportamentală) să îşi urmeze tratamentul în mod corect şi este mai puţin probabil ca aceştia să consume heroină/opioide.

Beneficii pe termen lung
Există puţin dovezi care să sprijine reuşita pe termen lung a dezintoxicării pe termen scurt. Întrucât dependenţa de heroină/opioide este o afecţiune medicală recurentă, tratamentul de succes necesită mai mult decât eliminarea drogurilor din sistemul dvs. De asemenea, ar trebui să conştientizaţi faptul că după dezintoxicare sau după încetarea tratamentului de susţinere, toleranţa dvs. redusă implică faptul că sunteţi expus(ă) unui risc mai mare de supradoză – în cazul persoanelor care, după dezintoxicare sau după încetarea tratamentului de susţinere, au consumat droguri s-a semnalat ocurenţa supradozelor şi a deceselor.

Experienţa
Deşi poate fi extrem de neplăcută, dezintoxicarea nu este letală. Există medicamente care atenuează unele simptome, incluzând deshidratare, vărsături, diaree, insomnie, dureri continue şi dureri acute, pierderea poftei de mâncare, nevoia imperioasă de droguri, depresie, atacuri de panică, transpiraţii, tristeţe, agitaţie şi epuizare. De obicei, simptomele apar la scurt timp după începerea tratamentului şi se soluţionează după aproximativ o săptămână.