Organizaţii partenere:
Partner organisation logos
Finanţat de un grant oferit de RB Pharmaceuticals Ltd, o filială a Indivior PLC

Interviul motivaţional


Interviul motivaţional este o formă de consiliere care vă ajută să vă motivaţi în vederea îmbunătăţirii vieţii dvs., elaborând obiective, planuri şi modificări ale comportamentului dvs. Din anul 2005, un program, numit KISS ("Self-determined reduction of substance use" – [Kompetenz im Selbstbestimmten Substanzkonsum] [Reducerea auto-motivată a consumului de substanţe]), a utilizat aceste tehnici în Germania, Austria şi Elveţia. În cadrul KISS, specialişti instruiţi în domeniul adicţiilor vizează să confere mai multă putere consumatorilor de droguri ce depun eforturi pentru a se abţine complet, pentru ca aceştia să utilizeze mai puţin droguri legale sau ilegale. Pe durata a 12 sesiuni săptămânale individuale sau de grup, se acoperă teme precum păstrarea unui jurnal al consumului, stabilirea unor obiective săptămânale şi identificarea şi gestionarea situaţiilor cu risc înalt. S-a demonstrat că programul KISS ajută persoanele dependente de droguri să reducă cu succes consumul de droguri şi să îşi îmbunătăţească vieţile. Programe similare pot exista în zona în care locuiţi. În cazul în care sunteţi interesat(ă) de acest tip de suport, ar trebui să discutaţi despre aceasta cu medicul dvs.

Terapia cognitiv-comportamentală


Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) se concentrează pe identificarea mecanismelor ce vă determină să consumaţi droguri şi pe deprinderea modului în care le puteţi evita. De asemenea, vă învaţă competenţe de adaptare şi rezolvare de probleme, pentru a vă ajuta să nu mai consumaţi droguri. S-a demonstrat că TCC ajută oamenii să îşi controleze deprinderea de a consuma droguri sau chiar să devină abstinenţi. În cazul în care sunteţi interesat(ă) să participaţi în TCC, ar trebui să discutaţi despre aceasta cu medicul dvs.

Dezintoxicarea pe bază de agonişti

Man seeking agonist-assisted detox treatment information

Înlocuind temporar drogul pe care îl luaţi în mod normal cu un opioid farmaceutic, ar trebui să vă puteţi reduce treptat doza până când nu veţi mai lua opioide deloc.

Astfel, sevrajul şi nevoia imperioasă de droguri sunt suprimate de către organismul dvs., ce are timp să se adapteze la niveluri tot mai mici de opioide. Spre deosebire de medicamentele simptomatice, care vizează simptomele de sevraj pe măsură ce apar, dezintoxicarea pe bază de agonişti are ca obiectiv minimalizarea acestora înainte ca ele să apară.

Medicaţii
Atât metadona, cât şi buprenorfina sunt utilizate în cadrul dezintoxicării pe bază de agonişti. Dezintoxicarea cu buprenorfină poate fi finalizată în 1 sau 2 săptămâni. Dezintoxicarea cu metadonă poate dura întra 4 şi 12 săptămâni, în funcţie de doza de iniţiere, deşi pot exista variaţii ample

La ce să vă aşteptaţi
Dacă aţi consumat heroină sau alte opioide care nu au fost prescrise pe cale medicală, mai întâi vi se va administra buprenorfină sau metadonă înainte de a începe reducerea dozei. Cu cât mai mult timp durează să vi se reducă doza, cu atât mai mult timp are organismul dvs. pentru a se adapta la funcţionarea fără opioide. Totuşi, dacă aţi consumat heroină/opioide o perioadă lungă de timp, atunci schimbările pe termen lung asupra creierului dvs. pot necesita, de asemenea, mult timp să se poată redresa, iar dvs. vă puteţi aştepta ca, pentru un timp după finalizarea dezintoxicării, să resimţiţi în continuare disconfortul sevrajului sau nevoia imperioasă de droguri. În cazul în care simptomele de sevraj sunt severe sau vă decideţi că nu sunteţi pregătit(ă) să încercaţi abstinenţa, puteţi inversa procesul cu uşurinţă şi vă puteţi orienta către terapia de susţinere. În cazul în care se întâmplă acest lucru, nu-l interpretaţi precum un eşec. Se poate să fie modul în care organismul dvs. vă spune că nu este pregătit să funcţioneze în mod adecvat fără opioide şi, în cazul în care acest lucru implică faptul că primiţi ceea ce aveţi nevoie, atunci acesta poate fi cel mai bun rezultat pentru dvs. în acest moment de pe parcursul demersului dvs. de recuperare.

Ce urmează?
Tot felul de lucruri pot declanşa nevoia imperioasă de droguri, chiar şi după ani de zile de la ultima dvs. utilizare de heroină/opioide. În cazul în care simţiţi că aveţi nevoie de medicamente pentru a rămâne abstinent(ă), trebuie să discutaţi acest lucru cu medicul dvs. Medicul dvs. poate lua în considerare prescrierea de naltrexonă, un medicament care blochează efectele consumului de opioide pentru a preveni recidiva, sau terapie de susţinere pentru a elimina nevoia imperioasă de droguri, oferindu-vă timp să aduceţi în viaţa dvs. schimbările de care simţiţi că aveţi nevoie.

Idei de prevenire a recidivei
Faptul că vă vedeţi foştii prieteni, consumatori de droguri, că treceţi prin locuri în care aţi consumat droguri sau chiar faptul că găsiţi un instrument prin care v-aţi administrat droguri, vă pot crea dorinţa de a consuma din nou. Prevenirea recăderii începe adeseori cu schimbări simple care înlătură motivele de declanşare a poftei de droguri.

Încercaţi să scrieţi o listă cu persoanele, locurile şi lucrurile care se asociau cu consumul dvs. de droguri din trecut. Apoi gândiţi-vă cum le puteţi evita. Aţi putea şterge din telefonul dvs. mobil numerele de telefon ale persoanelor de la care obişnuiaţi să cumpăraţi drogurile sau ale prietenilor, consumatori de droguri, sau chiar să vă schimbaţi numărul de telefon pentru a evita să luaţi legătura cu ei. Oricare dintre aceşti paşi este un început bun.

Sfaturi legate de reuşită
Suportul psiho-social şi consilierea, de exemplu interviul motivaţional sau terapia cognitiv-comportamentală vă cresc şansele de a finaliza procesul, iar respectarea în continuare a tratamentului psiho-social vă va creşte şansele de a vă menţine abstinenţa. Totuşi, există puţine dovezi că dezintoxicarea este eficientă pe termen lung pentru majoritatea persoanelor.