Organizaţii partenere:
Partner organisation logos
Finanţat de un grant oferit de RB Pharmaceuticals Ltd, o filială a Indivior PLC

Buprenorfinei/naloxonei

Heroin user interested in buprenorphine/naloxone treatment

Din anul 2006, buprenorfina a început să fie administrată în combinaţie cu naloxona în majoritatea ţărilor.

Administrarea buprenorfinei/naloxonei
Comprimatele de buprenorfină/naloxonă sunt disponibile ca 2 mg/0,5 mg şi 8 mg/2 mg şi se administrează sublingual. Dozele zilnice obişnuite de buprenorfină/naloxonă variază între 12/3 mg şi 16/4 mg, deşi unele persoane au nevoie de doze mai mari sau mai mici. În mod normal, ar trebui să atingeţi doza de buprenorfină ideală pentru dvs. în câteva zile. Efectele buprenorfinei/naloxonei sunt identice cu cele valabile pentru buprenorfină, atunci când se administrează conform instrucţiunilor: o cantitate foarte mică de naloxonă se absoarbe sub limbă, insuficientă pentru a resimţi vreun efect. Totuşi, în cazul în care este sfărâmată şi injectată sau prizată, o cantitate suficientă de naloxonă este absorbită pentru a cauza sevraj, în cazul în care persoana are în sistem alţi agonişti puri de opioide (de exemplu, heroină sau metadonă).

Ce ar putea să-mi placă sau să-mi displacă?
Întrucât substanţa activă din buprenorfină/naloxonă pentru tratarea dependenţei de opioide este buprenorfina, multe dintre lucrurile care ar putea să vă placă sau să vă displacă sunt aceleaşi precum cele valabile doar în cazul buprenorfinei. Pentru a citi mai multe despre buprenorfină, faceţi clic aici.

Alte lucruri care ar putea să vă placă sau să vă displacă în mod particular cu privire la buprenorfină/naloxonă sunt:

 • În cazul în care încercaţi să vă injectaţi buprenorfină/naloxonă, naloxona va cauza sevraj şi/sau va diminua efectul buprenorfinei. Se poate ca acest lucru să vă placă în cazul în care doriţi să aveţi o garanţie împotriva tentaţiei de abuz sau se poate să nu vă placă în cazul în care doriţi să vă injectaţi medicamentul.
 • Datorită prezenţei naloxonei, unii medici au mai multă încredere în prescrierea produsului pentru a putea fi administrat acasă, astfel încât să puteţi obţine mai repede mai multă libertate odată ce urmaţi tratamentul. În multe ţări, se preferă buprenorfina, exceptând cazurile care o contraindică (de exemplu, sarcina).
 • Veţi întâmpina mai puţină presiune din partea celorlalţi pentru a vă vinde medicaţia, întrucât valoarea sa este mai mică decât cea a altor opioide. Pe de altă parte, din acest motiv aveţi şi mai puţine oportunităţi de utilizare a medicaţiei „de rezervă” pentru a strânge bani, în cazul în care doriţi să faceţi acest lucru.
 • Buprenorfina/naloxona poate interacţiona cu alte medicamente, cauzând efecte secundare nedorite, astfel încât s-ar putea să doriţi să discutaţi cu medicul dvs., în cazul în care vi s-au prescris mai multe medicamente (de exemplu, unele medicamente antiretrovirale, utilizate pentru a trata HIV), deşi medicul dvs. ar trebui să poată depista rapid efectele de interacţiune şi să modifice doza în consecinţă.

Demistificare
Adeseori există mituri cu privire la anumite tratamente şi este important să se separe adevărul de ficţiune. Iată câteva mituri frecvente pe care le puteţi auzi despre buprenorfină/naloxonă.

 • "Buprenorfină/naloxonă vă poate provoca sevraj". Atunci când este administrată în mod corect, buprenorfina/naloxona funcţionează la fel precum buprenorfina şi nu prezintă probabilitatea de a vă provoca sevraj. Va provoca sevraj numai în cazul în care comprimatele sunt sfărâmate şi injectate. În pofida acestui lucru, unele persoane devin anxioase cu privire la posibilitatea de a fi afectate de naloxona din buprenorfină/naloxonă. Acest fapt poate deveni un cerc vicios: conform cercetărilor, această anxietate este suficientă în sine pentru a provoca o senzaţie de sevraj.

Există efecte secundare?
Nu toată lumea prezintă efecte secundare; unele dintre cele mai frecvente efecte secundare ale buprenorfină/naloxonă sunt:

 • transpiraţii
 • greaţă
 • constipaţie
 • sedare uşoară
 • dureri musculare şi articulare
 • retenţie de lichide
 • dureri de cap
 • insomnie.

Adeseori, efectele secundare se atenuează cu timpul; orice medicament nou necesită timp pentru ca persoana să i se adapteze.

Reveniţi la tratament?
În cazul în care aţi luat buprenorfină sau buprenorfină/naloxonă în trecut şi v-a fost greu, ar trebui să discutaţi despre acest lucru cu medicul. Se poate ca dvs. să fi primit o doză prea mică data trecută sau se poate ca acesta să nu fie medicamentul potrivit pentru dvs.