Organizaţii partenere:
Partner organisation logos
Finanţat de un grant oferit de RB Pharmaceuticals Ltd, o filială a Indivior PLC

Buprenorfină

Heroin user interested in buprenorphine treatment

Buprenorfina este un opioid cu acţiune îndelungată, disponibil în Europa sub forma unui tratament pentru dependenţa de heroină/opioide încă din 1996.

Administrarea buprenorfinei
Comprimatele de buprenorfină sunt disponibile în doze de 0,4 mg, 2 mg şi 8 mg şi sunt administrate sublingual. Dozele terapeutice de buprenorfină sunt, de obicei, între 12 mg şi 16 mg, deşi unele persoane au nevoie de doze mai mari sau mai mici. În mod normal, puteţi atinge o doză stabilă de buprenorfină în 1-3 zile.

Ce ar putea să-mi placă sau să-mi displacă?
Buprenorfina este eficientă şi poate fi luată în condiţii de siguranţă pentru perioade lungi de timp. La doza potrivită, ar trebui să vă elimine sevrajele, iar dvs. ar trebui să nu mai resimţiţi atât de imperios nevoia de heroină/opioide.

 • Unele persoane agreează ideea că ar putea schimba buprenorfina cu un alt tratament sau ar putea înceta administrarea oricărui tratament, dacă este necesar, fără prea multe dificultăţi. Partea negativă este că unor persoane li se pare mai greu să respecte tratamentul, întrucât dozele pot fi omise relativ uşor.
 • Deşi toate persoanele încep cu o doză zilnică, mulţi constată că, dublând sau triplând doza, le este comod să primească doza la fiecare două sau trei zile. Este posibil ca medicul dvs. să nu poată face acest lucru, în cazul în care doza dvs. zilnică este prea mare, întrucât ar putea depăşi doza maximă permisă pentru o zi.
 • În cazul în care nu luaţi alte droguri, supradoza cu buprenorfină este puţin probabilă, datorită proprietăţilor sale chimice speciale. Totuşi, la fel ca în cazul metadonei, au existat persoane care au murit atunci când buprenorfina şi benzodiazepinele nu au fost administrate conform recomandărilor, în special dacă s-a făcut abuz de ambele, luate împreună (de exemplu, injectate).
 • Deşi dovezile sugerează că buprenorfina are un impact mai mic asupra capacităţii de a gândi clar, comparativ cu alte opioide, unor pacienţi li se pare o provocare să gândească clar.
 • Buprenorfina poate produce o stare euforică dacă este injectată şi, astfel, poate fi tentantă, aşa încât se poate să vă atragă ideea de a abuza de ea şi/sau a o vinde.
 • Comprimatul sublingual se poate dizolva în 5–10 minute şi are un gust amar
 • Buprenorfina poate interacţiona cu alte medicamente, cauzând efecte secundare nedorite, astfel încât s-ar putea să doriţi să discutaţi cu medicul dvs., în cazul în care vi s-au prescris mai multe medicamente (de exemplu, unele medicamente antiretrovirale, utilizate pentru a trata HIV), deşi medicul dvs. ar trebui să poată depista rapid efectele de interacţiune şi să modifice doza în consecinţă.

Demistificare
Adeseori anumite tratamente sunt învăluite în mit, şi este importantă separarea adevărului de ficţiune. Iată câteva mituri frecvente pe care le puteţi auzi despre buprenorfină.

 • "Nu o puteţi folosi în cazul în care consumaţi droguri în cantităţi mari". Dovezile arată că nici perioada de timp scursă de când aţi început să consumaţi, precum nici cantitatea de heroină pe care ați consumat-o nu au niciun efect asupra modului în care veţi reacţiona la buprenorfină. Este la fel de eficientă ca și celelalte tratamente atunci când vine vorba de sevraj şi nevoia imperioasă de droguri, atâta timp cât doza terapeutică este administrată.
 • "Sevrajul accelerat poate dura săptămâni la rând". În cazurile rare în care sevrajul accelerat are într-adevăr loc, de obicei survine doar dacă luaţi comprimatele înainte de a vă afla în faza uşoară până la moderată. În cazul în care chiar are loc, mai degrabă durează câteva ore, nu zile la rând, şi, cu condiţia ca dvs. să nu mai consumaţi droguri, ar trebui să se amelioreze până când luaţi următoarea doză de buprenorfină. De asemenea, medicul dvs. vă poate prescrie unele medicamente care să vă îmbunătăţească starea şi să vă ajute ca între timp să evitaţi consumul de droguri. Un sevraj care durează mai mult şi se agravează în mod progresiv este aproape în mod sigur un semn că nu aţi luat suficientă buprenorfină şi că trebuie să discutaţi cu medicul dvs.

Există efecte secundare?
Nu toată lumea prezintă efecte secundare; unele dintre cele mai frecvente efecte secundare ale buprenorfinei sunt:

 • transpiraţii
 • greaţă
 • constipaţie
 • sedare uşoară
 • dureri musculare şi articulare
 • retenţie de lichide
 • dureri de cap
 • insomnie.

Adeseori, efectele secundare se atenuează cu timpul; orice medicament nou necesită timp pentru ca persoana să i se adapteze.

Reveniţi la tratament?
În cazul în care aţi luat buprenorfină sau buprenorfină/naloxonă în trecut şi v-a fost greu, ar trebui să discutaţi despre acest lucru cu medicul. Se poate ca dvs. să fi primit o doză prea mică data trecută sau se poate ca acesta să nu fie medicamentul potrivit pentru dvs.